Prima țară din lume care a eradicat virusul – a renunțat la măști și la restricții. Prin ce metodă a reușit
Potrivit unei noi lucrări publicate astăzi în revista Nature, dovezile sunt copleșitoare: vaccinurile COVID-19 funcționează. Și funcționează bine. Iată care este prima țară din lume care aproape a eradicat virusul.
De fapt, programul de vaccinare al Israelului – cel mai extins de pe Pământ – a avut un succes atât de mare, încât a „eradicat aproape în totalitate COVID-19 din Israel, cel puțin pentru moment”, conform unui cercetător al Institutului Weizmann și coautor al noii lucrări Eran Segal, într-un tweet recent.
„Viața a revenit acum la normal, cu excepția măștilor în locuri închise”, a scris Segal.
Oamenii de știință au descoperit că vaccinările în masă din țară au scăzut semnificativ cazurile și spitalizările la cei cu vârsta peste 60 de ani, „urmate de grupe de vârstă mai mici, în ordinea prioritizării vaccinării”.
Virusul a fost învins în Israel. Oamenii umblă liberi și fără măști
Cu alte cuvinte, vaccinurile au avut efectul intenționat de a reduce numărul cazurilor și internările. „Analiza noastră demonstrează efectul real al unei campanii naționale de vaccinare asupra dinamicii pandemiei”, a scris echipa în lucrarea sa.
Cifrele sunt convingătoare: în comparație cu vârful de la mijlocul lunii ianuarie al Israelului, țara a înregistrat cu 98% mai puține cazuri, cu 93% mai puține cazuri critice și cu 87% mai puține decese.
Ca urmare a victoriei sale asupra COVID-19, guvernul a relaxat măsurile de purtare a măștii în aer liber. Toate școlile și universitățile au fost, de asemenea, redeschise, conform Associated Press.
Dar bătălia nu s-a terminat încă. Odată cu apariția de noi tulpini ale coronavirusului, oamenii de știință sunt îngrijorați de longevitatea protecției pe care o oferă, de fapt vaccinurile, anti COVID. Compania farmaceutică Pfizer, de exemplu, a anunțat recent că a treia doză va fi „probabil” necesară după un an, pentru a nu contracta virusul.
În timp ce Israelul a depășit un prag psihologic, vaccinând aproximativ 61,7% din cei 9,3 milioane de cetățeni, eforturile din Cisiordania și Gaza, teritorii aflate în prezent sub ocupație israeliană, au fost mult mai lente.
Israelul a fost criticat în mod repetat pentru că nu a ajutat autoritățile palestiniene să-și vaccineze populația. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, au existat peste 21.600 de cazuri confirmate și peste 2.670 de decese în rândul palestinienilor începând cu luna trecută.
„Suntem foarte îngrijorați de lansarea întârziată și lentă a vaccinării”, a declarat Ely Sok, șeful misiunii Doctors Without Borders în teritoriile palestiniene, într-o declarație la sfârșitul lunii trecute. „Muncitorii din prima linie și grupurile cu risc ridicat din Palestina nu sunt nici pe departe protejate împotriva bolii”.